Taipei, meer dan Made in Taiwan

Nikki Deschacht

Taipei ontdoet zich van zijn Made in Taiwan label en biedt de bezoeker veel meer aan dan een slordig en goedkoop prijskaartje.

Dat Taiwan voor altijd zal gelinkt worden aan zielloze massaproductie en niet te stoppen industrialisatie, zou een jammerlijk feit zijn. Zelfs de Portugese ontdekkingsreizigers waren in die mate door Taiwan gecharmeerd, dat de grootte van Nederland heeft, dat ze het Formosa doopten, Portugees voor “Het mooie eiland”.

Zelfs ondanks zijn mooie, groene binnenland, ruige kustlijn en centrale locatie in Zuidoost-Azië, blijft dit eiland vaak in de schaduw liggen van grote broer/vijand China en de rest van de omliggende Aziatische landen. Onterecht. Geen betere manier om deze underdog stad een kans te geven dan zijn hoofdstad te verkennen om daarna in het groene achterland even op adem te komen.

508 meter Taiwanese trots
Neem nu de hardware van Taipei: de 101. Deze op een wierookstoje gelijkende toren kan elke aardbeving doorstaan door een bolvormig gewicht van 800 ton die in de toren hangt. Sinds 2005 is Taipei bedekt met een mantel van een bijna gratis wi-fi netwerk over de gehele stad. Je vindt er ook een van de meest efficiënte openbare vervoerssystemen in de wereld. Zelfs de software scoort hier goed: In Taipei spreken veel meer mensen Engels dan pakweg China of zelfs Japan. En de vriendelijkheid van Zuidoost-Azië is nooit veraf.

Begin een bezoek aan de stad dan ook op het 89ste verdiep van de 101-Tower. Niet omdat deze toren de mooiste is maar wel voor het uitzicht over de stad en de streek errond. Wil je zicht op de 101-toren zelf, boek dan een Club kamer in het Shangri-La Far Eastern Plaza hotel. Het openlucht zwembad op hun dakterras in ongetwijfeld de mooiste plek om de 101 te bekijken, zeker bij zonsondergang.

De echte Prada’s en Vuitton’s
Regent het te Taipei City of wordt het je juist iets te warm? Duik dan een van de tientallen shoppingcenter binnen die de stad rijk is. Het Far Eastern Plaza is nieuw, chique en biedt de grote internationale namen.

Nog niet tevreden, dan is er het 101-shoppingcenter in het Xinyi district en iets verder de Japanse Takashimaya departmentstore. Taiwan heeft namelijk de vierde hoogste valutareserve in de wereld en dat valt goed te zien aan de vele Prada en Vuitton shops in de stad. Vergeet niet je aankoopbewijzen bij te houden om na het shoppen in de store zelf, de btw terug te krijgen.

Een andere must-visit zijn indrukwekkende Eslite boekenwinkels. Voor Taiwanezen is het spenderen van after-work tijd in boekenwinkels een favoriete bezigheid.
 

Ook interessant?Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Belize - Regenwouden, koraalriffen en Maya-ruïnes

    2024   Sophie De Craene

• Regenwouden vol wildlife
• Oude Mayabeschaving
• Snorkelen en zwemmen

Welkom in Belize, een land van wonderlijke contrasten waar de oude Mayabeschaving naast weelderige regenwouden en kristalheldere Caribische wateren bestaat. De reis start in het Mountain Pine Ridge Forest Reserve. Je ontdekt eeuwenoude Maya-ruïnes, vaart door kronkelende grottenstelsels en dompelt jezelf onder in de lokale cultuur tijdens ontmoetingen met Maya-gemeenschappen.


Je volgende uitvalsbasis is Punta...

Chili & Bolivia - Grensoverschrijdend avontuur van Atacama tot Uyuni

    2024

• Adembenemende landschappen
• 4x4 tocht
• Actief voor wie wil

Ontdek de betoverende schoonheid van de grensregio tussen Chili en Bolivia met Explora's Travesia Atacama-Uyuni. Explora is in Chili de pionier op het gebied van comfortabele all-inclusive hotels waarbij unieke excursies in kleine groepen en enkel voor de gasten van Explora worden georganiseerd. Het draait hierbij niet alleen om luxe, maar vooral om de...

Kroatië - Op truffeljacht door de Istrische bossen

    2024   Sophie Taelman

Istrië weet menig gastronomieliefhebber te verleiden met het beste wat het Middellands Zeegebied te bieden heeft: van verse zeevruchten tot topkwaliteit olijfolie, handgemaakte pasta, uitstekende wijnen en vooral… truffels. Atlas Reizen neemt je mee op truffeljacht door de heuvelachtige bossen van het binnenland, dé vindplaats voor zowel zwarte als zeldzame witte truffels.

Samen met een ervaren truffelhond en zijn begeleider ga...

close
close