Paaseiland - Een groot mooi mysterie

Bert Uyttenbroeck

Als er één soort mysteries is dat in de loop van de menselijke geschiedenis blijft fascineren dan zijn het wel de Verdwenen Beschavingen. Denk maar aan Egypte, het Romeinse Rijk of de Azteken. Maar er is er één die nog meer tot de verbeelding spreekt: het Paaseiland.

 

Bijna duizend reusachtige beelden liggen verspreid over het eiland: omgevallen of heropgericht, half bedolven of deels uitgehakt. Zij vormen het stille bewijs van wat ooit een belangrijke beschaving was. Hoe deze is ontstaan, maar vooral waarom ze is verdwenen, is nog steeds een raadsel. Kapte de groeiende bevolking in snel tempo alle bomen en soupeerde ze zo haar natuurlijke rijkdommen op? Een andere hypothese stelt dat de exploderende rattenpopulatie de zaden van de bomen volledig opat? Of ligt een combinatie van beide hypothesen aan de basis van het tragische lot van de Paaseilanders? Wat dachten de bewoners trouwens toen zij de laatste palmboom kapten? Wie zal het zeggen?

 

Dirk Huyge, archeoloog voor de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis van Brussel:

“Het is onvoorstelbaar hoe de mens op zo'n piepklein godvergeten eiland een dergelijk monumentaal patrimonium heeft tot stand gebracht. De bevolking was er volledig geïsoleerd van de rest van de wereld. Zij hadden alleen toegang tot uiterst primitieve middelen als hout en stenen bijlen. Zelfs na een eeuw onderzoek blijft het een mysterie. Hoe verplaatste men deze immense beelden? Het Paaseiland is een ode aan de menselijke creativiteit en inventiviteit”  (Bron: Wonder boven wonder in De Standaard, donderdag 5 juli 2007)

 

Rapa Nui of het Paaseiland ligt op vijf uur vliegen van het Chileense moederland. De rotsige kustlijn is er fascinerend ruw met enkele prachtig witte zandstrandjes. De liefelijk glooiende heuvelruggen zijn van vulkanische oorsprong. De talrijke unieke beelden, verspreid over het ganse eiland, laten zich prettig verkennen te voet, per auto of te paard. Als logement is er voor elk wat wils. Je kan intiem logeren op kamers bij de lokale bevolking. Het Explora Rapa Nui biedt sinds 2007 een prachtige en erg luxueuze uitvalsbasis. 

 

Ook interessant?Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Alaska - Ter land, ter zee, en in de lucht

    2024   Patricia Speleers

• 16-daagse rondreis
• Prachtige natuur
• Verschillende vervoermogelijkheden

 

Dag 1 / Anchorage (-, -, -)

Aankomst in de International Airport Ted Stevens van Anchorage, vernoemd naar de voormalige Amerikaanse Senator. Hier staat er een transfer voor je klaar, die je brengt naar het hotel waar je kan uitrusten van de lange vlucht.

 

Dag 2 / Anchorage (B, -, -)

Vandaag begint de reis echt. In...

Botswana - Op avontuur in de Afrikaanse bush

    2024

Met klein vliegtuig en helikopter reizen we naar Selinda. De 'scenic flight' tovert het dorre landschap razendsnel om tot weelderig groen. Maraboets vliegen op, giraffen strekken hun nek. Op de airstrip wacht een canvas lounge met een frisse Gin en Tonic. Per 4x4 gaan we naar de lodge aan de rivier. Bij schemering zorgen petroleumlampen op de houten brug voor...

Azoren - Eilanden van puur natuurschoon

    2024   Patricia Speleers

• 12 dagen, 3 eilanden
• Voor actieve families
• Wandelvakantie


De Azoren, dat zijn 17 eilanden waarvan er slechts 9 bewoond zijn. Elk eiland heeft zijn eigen karakter, maar op alle eilanden tref je de natuurelementen in hun puurste vorm: dramatische landschappen, zwarte lavazandstranden, beboste bergwanden die steil in zee duiken…

Deze rondreis verkent de eilanden São Miguel, Pico en São Jorge. Verken de vele...

close
close