Oeganda - Kidepo NP: Oeganda's hoogtepunt

Wiet Proesmans

Eerst ben ik wat benomen door de hippe, vrouwelijke pilote Suzanne die ons met een grote zonnebril en nog grotere smile staat op te wachten op de tarmac in Entebbe. Of we haar willen volgen, want we kunnen onmiddellijk doorvliegen? En of er nog iemand de ‘restroom’ wenst te gebruiken voor we naar het noorden afreizen. Een brede glimlach wordt met een brede glimlach beantwoord.

Maar terwijl Suzanne onverstaanbaar plagerig met haar copiloot door de microfoon kwettert, geniet ik van schitterende groene landschap daar beneden. De route kan ik volgen op de kaart én op de boordinstrumenten vlak voor mij. De Victoria Nijl oversteken, en daarna de grote meren van Centraal Oeganda … het heeft iets magisch. Wanneer we scherp naar het oosten afbuigen, en onder ons rotsige bergen zien passeren, ontvouwt zich voor ons de immens grote vlakte van het Kidepo National Park. 

Kidepo National Park nestelt zich in het drielandenpunt tussen Kenia, Zuid-Soedan en Oeganda. De vlakte van 1.442km² wordt begrensd door bergtoppen van wel 2.749m hoog. Terwijl het grootste gedeelte van het park in Zuid-Soedan ligt, is het toch vooral de Ugandan Wildlife Authority die hier schitterend werk verricht. Kidepo werd in 2013 door CNN Traveller uitgeroepen tot 3de beste park in Afrika. Voor een land als Oeganda, dat toch niet echt bekend staat als safari bestemming, een ongelooflijke, maar verdiende eer.

Vreemd genoeg kennen weinigen deze schitterende vlakte, weg van alle toeristische plaatsen. Martina en John, een expat familie uit New York die ik bij het middageten tref, hoorden pas na 1 jaar in Oeganda over Kidepo. En dat terwijl deze plek voor mij het hoogtepunt van mijn Oeganda reis zal worden. Onvergetelijke gorilla en chimpansee ontmoetingen, fenomenale landschappen en zovele lieve mensen, ten spijt. Wat maakt Kidepo dan zo bijzonder? Daar is heel moeilijk de vinger op te leggen. Misschien is het wel de desolaatheid van deze plaats? Of de nabijgelegen grenzen? De veelheid van landschapsvormen en het rijke dierenleven is hier buitengewoon. Het maakt je als mens terug klein.

Is Oeganda al niet erg toeristisch, Kidepo NP is weg van alle betreden paden. Idi Amin bouwde hier ooit wel een hotel, , maar gelukkig werd het nooit afgewerkt. Dat kan niet worden gezegd van de Apoka Lodge. De lodge, gerund door onze lokale partner in Oeganda, bestaat ondertussen 18 jaar. 8 bungalows, open terrein over een ‘koppie’, ’s nachts met de nodige bewaking tegen loslopend wild, heerlijke maaltijden, persoonlijke staf, top natuurgidsen. Geen franjes, gewoon heel erg goed.

Dieren liefhebbers zullen in Kidepo hun hart ophalen. Grote kuddes van 40 tot 50 olifanten, met heel veel nieuwe kalfjes, trekken gestadig door de groene vlakte. Elk jaar, wanneer ze terugkeren uit Zuid-Soedan, waar de olifanten worden beschoten en opgejaagd voor hun ivoren tanden, duurt het weken eer ze terug rustig worden. Nu in april, is daar weinig van te merken. Het is een grote familievreugd. Tijdens de safaris per 4x4 geraak ik er niet op uitgekeken.

Maar liefst van al trek ik op walking safari, enkel begeleid van mijn verrekijker, natuurgids Dennis en een gewapende ranger. Onderweg worden we begroet door enkele Rotshild giraffen op ochtendwandeling. Eenmaal alleen in het hoge gras, vertelt Dennis hoe hij ooit door een Kaapse buffel op de hoorns werd genomen. Gelukkig gaat de grote kudde wat verderop op de loop van zodra ze ons in de neus krijgen. Hartebeesten snellen gekke bokkesprongen makend voor ons uit, een haas springt plots vanuit het niets omhoog. We zoeken onder meerdere termietenheuvel, maar mijn geliefde pangolin krijg ik niet te zien. Bijna ben ik teleurgesteld, maar dan trekt een minieme beweging in het hoge gras onze aandacht. Dennis beduidt met de ene hand om stil te staan, met de andere wijst hij recht voor zich uit. Een eenzame jachtluipaard zit lang naar ons te kijken, en sluipt dan sneller dan je kan denken, soms even stoppend om over zijn schouder te kijken, over de heuvelkam weg. Weer een oribi die morgen het daglicht nog zal zien.

Grote kuddes olifanten, immense kuddes Kaapse buffels, gazelles in alle maten en kleuren, luipaarden, jakhalzen, gespotte hyena’s, zebra’s, wrattenzwijnen, giraffen, 475 vogelsoorten, waarvan enkele heel mooie endemisch … de savanne leeft. Ik heb de tel niet bijgehouden. Ik weet alleen dat ik nog eens terug moet komen om de struisvogels, verder noordwaarts, te bezoeken.

Opeens is het tijd voor een sundowner. Dennis weet wel een geschikte plaats, met een prachtig zicht op de vlakte beneden. De dag kan niet meer stuk. Zo’n 50 meter achter ons brult een leeuw plots zijn instemming. Het hart in ons lijf springt op, ik draai me om… op armlengte afstand strekt een ruige manenkop zich uit, en glijdt dan geruisloos van de warme rots waarop hij lag.

Beste reistijd
Oeganda kan je het ganse jaar door bereizen. Van december tot maart is het de eerste droge periode. Kidepo NP is dan dor en geel, de olifanten en grote kuddes buffels trekken dan naar Zuid-Soedan, maar het dierenleven concentreert zich rond het water en is dus makkelijker waar te nemen. In april en mei staat alles mooi groen én is het gras nog relatief laag. Soms kom je vast te zitten doordat kleine riviertjes ondoorwaadbaar zijn, het wild is ook wel meer verspreid. Van juni tot september is het een goede 2de reisperiode.. November is de 2de regenperiode. In beide regenperiodes zijn er speciale kortingen te verkrijgen.

 

Ook interessant?Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Nieuw-Zeeland - Daar wil je tijd voor maken

    2022   Céline Beels

• Uitgebreide rondreis
• Eilandjes en vulkanen in het Noordereiland
• Bergen, fjorden en plattelandsleven in het Zuidereiland

 

Nieuw-Zeeland, het staat op de ‘wishlist’ van menig reiziger. Adembenemend mooie natuur, prachtig uitgestrekte stranden, een boeiende Maori cultuur… Het land van de Kiwi’s heeft voor elk wat wils.

Deze uitgebreide rondreis door Nieuw-Zeeland is er voor wie meer tijd in Nieuw-Zeeland kan doorbrengen, je bent 3 weken...

Sicilië - Privé verblijf in een aristocratische villa in Palermo

    2022

Villa Tasca, een van de historisch belangrijkste villa's van Sicilië, is schitterend gelegen in het kloppende hart van het centrum van Palermo, maar omgeven door een rustgevend privépark. Kroonprinsen en beroemde componisten zijn hier neergestreken, op zoek naar een uniek toevluchtsoord. Een voorrecht dat de eigenaar, afkomstig uit een van Sicilië's aristocratische families, nu verleent aan reislustigen.

De eigenaars kennen de...

Gabon - Ongerept wildlife paradijs

    2022   Valerie Van de Peer

• Voor de ervaren Afrika reiziger
• Primair regenwoud, grassavannes, lagunes, mangroves en ruwe stranden
• Unieke ontmoetingen met gorilla’s, bosolifanten en mandrils

 

Gabon is ongerept, met een uitzonderlijke natuurlijke rijkdom. Toerisme staat er nog in z’n kinderschoenen en de staat van de wegen is precair. Een groot deel van het traject verloopt daarom met de trein, c’est la vraie aventure!

 

Nog meer dan in andere Afrikaanse...

close
close