Indonesië - Koken met Zwitserse chef op Bali

Wiet Proesmans

Wie zelf de heerlijke Balinese keuken onder de knie wil krijgen kan een workshop volgen in de keuken van Bumbu Bali onder begeleiding van de Zwitserse chef Heinz von Holzen.

 

Heinz woont en werkt al jaren op Bali. Enkele jaren geleden kwam hij op het idee om de traditionele Balinese keuken samen te vatten in een kookboek. Tot op dat moment bestond er geen kook- of receptenboek van Balinese gerechten. Alles wordt immers van moeder op dochter mondeling doorgegeven.

 

Om de toeristen meer te betrekken bij het reilen en zeilen in de Balinese keuken neemt Heinz je ’s morgens vroeg mee naar de voedsel- en vismarkt in Jimbaran. Na een uitgebreide uitleg over alle ingrediënten en tradities verhuis je naar een ruime openluchtkeuken waar je in enkele uren tijd een 30 tal gerechten op tafel tovert.

 

Heinz, die eruit ziet als een echte Zwitserse bonk, legt samen met zijn Balinese chef alle gerechten uit. Als leerling kan je nu en dan zelf achter de stoof of de wok gaan staan. De basis van de Balinese keuken is ongetwijfeld de kruidenpasta die voor alle bijgerechten of marinades gebruikt kan worden. Tijdens de workshop leer je zowel kruidenpasta voor vis, vlees als voor gevogelte maken.

 

Wanneer hij de hoeveelheid pasta ziet die gemaakt wordt lacht Heinz en vertelt dat je ze ook in ijsblokvormpjes in kan vriezen. Zo heb je altijd een kruidenmengsel bij de hand en moet je maar een keer alle ingrediënten kopen en verwerken.

Enkele toppertjes die in een drietal uren klaargemaakt worden zijn Ayam Betutu, heerlijke traag gegaarde kip ingepakt in bananenbladeren en Lawar Gedang, een groene papajasalade met garnalen.

 

De Balinese traditionele keuken barst van de smaak maar is vrij zwaar door het gebruik van palmolie en donkere sojasaus. Niet voor de gevoelige magen dus. Op het einde toveren de Balinese meisjes die achter de schermen het voorbereidende werk doen ontelbare gerechten op tafel die we samen met de hele groep proeven. Bumbu Bali is trouwens ook gewoon een restaurant waar je als overdag of ’s avonds iets kunt genieten in een fijne setting. Selamat makan!

 

Ook interessant?



Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Venetië - Kunst en architectuur in de mooiste stad van Italië

    2024   Sophie Taelman

• Biënnale Arte 2024 met gespecialiseerde kunstgids
• Venetië beleven vanaf het water
• (Her)ontdekking van klassieke hoogtepunten  
 

Venetië… een drijvende stad gebouwd in een lagune met 150 kanalen, 100 pleinen en wel 400 bruggen. Hier kom je naartoe voor de romantiek, de mooie bezienswaardigheden, maar ook de architectuur & kunst.  
 

De Biënnale van Venetië is een vaste tweejaarlijkse afspraak voor elke liefhebber van hedendaagse kunst....

Turkije - De smaak van Istanbul en de Egeïsche kust

    2024

• Historisch & hedendaags Istanbul 
• Varen langs de Bosporus en de Egeïsche Kust
• Trendy beach clubs 
• Culinaire ontdekking  


Eeuwenlang vormde Turkije, waar Europa Azië raakt, een smeltkroes van culturen. Als arena waar architectuur, religie, keuken en kunst zich vermengen in het dagelijks leven; biedt het land haar gasten een dynamische symbiose van oud en nieuw. 

 

Je start jouw reis in Istanbul, een stad die weet...

Turkije - Cappadocië en de schatten van Mesopotamië

    2024   Julie Rausenberger

• Natuurwonderen
• Authentieke steden vol geschiedenis
• Culinaire tradities


Turkije, doordrenkt van geschiedenis en gezegend met een overvloed aan natuurlijke schoonheid, biedt meer dan all-inclusive resortvakanties. Je reis begint in Cappadocië, terecht Turkije’s paradepaardje! Je vindt er surrealistische rotsformaties en eeuwenoude grotwoningen. Je reist verder naar Zuidoost-Turkije. In sommige plaatsen tref je opvallend weinig andere toeristen, terwijl er echt wel veel te zien is. 


In...

close
close