Oaxaca, hoofdplaats van de gelijknamige Mexicaanse deelstaat, is het perfecte startpunt voor de ontdekking van de regio. Vanuit ons lieflijke hotelletje slenteren we door het levendige en charmante historische centrum en vergapen ons aan indrukwekkende koloniale gebouwen en wandelstraten met kleurrijke gevels. Over de geschiedenis en het belang van de stad vernemen we alles van Florencio, een gids uit de duizend.
Het is de bakermat van de Zapoteken, een van de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Mexico. Getuige daarvan is de grote archeologische site van Monte Albán. Als eerste echte kennismaking met het oude Mexico kan dit tellen! Gids Florencio neemt ons mee en vertelt honderduit over het leven van de Zapoteken en hun eeuwenoude gebruiken. Zijn hartige manier van vertellen zorgt ervoor dat we aan zijn lippen hangen. We laten ons gewillig imponeren door de balspelarena, de tempels, platformen en trappen rondom het immense centrale plein, dit alles boven op een heuvel van waar we het omliggende landschap langzaam in ons opnemen.
De omgeving van Oaxaca staat bekend om zijn ambachten. Op zondag moeten we in Tlacolula zijn. Dan vindt er een grote markt plaats waar jong en oud uit de wijde omgeving naar afzakt. We worden overweldigd door de kleurrijke uiteenlopende producten: van textiel over groenten en fruit, kledij, huishoudbenodigdheden tot levende kippen en kalkoenen. Oude besjes met typische klederdracht contrasteren met in jeans en t-shirt gehulde jeugd. Hoe het textiel dat op de markt verkocht wordt tot stand komt, vernemen we bij de familie Ruiz. Zij bezitten een kleinschalige weverij waar ze ons ontvangen. De oude oma verwelkomt ons op de traditionele manier met kaarsen bij het altaar. Het is waarlijk een aangrijpend gebeuren dat niemand onbewogen laat; we hebben moeite om de ogen droog te houden. Een lunch met huisbereide tamales (gerecht gestoomd in maïs- of bananenbladeren) sluit het bezoek af.
Terwijl boven ons de hemelsluizen opengaan en een onweer zorgt voor een klank- en lichtspel, schotelt de beroemde chef Alejandro Ruiz ons een klassemaaltijd voor op het overdekte dakterras van toprestaurant Casa Oaxaca. Het is een must voor de culinaire liefhebber; onze smaakpapillen worden verwend met hemelse creaties.
Andere artikels die je misschien ook interesseren:
2024 Sophie Taelman
• Biënnale Arte 2024 met gespecialiseerde kunstgids
• Venetië beleven vanaf het water
• (Her)ontdekking van klassieke hoogtepunten
Venetië… een drijvende stad gebouwd in een lagune met 150 kanalen, 100 pleinen en wel 400 bruggen. Hier kom je naartoe voor de romantiek, de mooie bezienswaardigheden, maar ook de architectuur & kunst.
De Biënnale van Venetië is een vaste tweejaarlijkse afspraak voor elke liefhebber van hedendaagse kunst....
2024
• Historisch & hedendaags Istanbul
• Varen langs de Bosporus en de Egeïsche Kust
• Trendy beach clubs
• Culinaire ontdekking
Eeuwenlang vormde Turkije, waar Europa Azië raakt, een smeltkroes van culturen. Als arena waar architectuur, religie, keuken en kunst zich vermengen in het dagelijks leven; biedt het land haar gasten een dynamische symbiose van oud en nieuw.
Je start jouw reis in Istanbul, een stad die weet...
2024 Julie Rausenberger
• Natuurwonderen
• Authentieke steden vol geschiedenis
• Culinaire tradities
Turkije, doordrenkt van geschiedenis en gezegend met een overvloed aan natuurlijke schoonheid, biedt meer dan all-inclusive resortvakanties. Je reis begint in Cappadocië, terecht Turkije’s paradepaardje! Je vindt er surrealistische rotsformaties en eeuwenoude grotwoningen. Je reist verder naar Zuidoost-Turkije. In sommige plaatsen tref je opvallend weinig andere toeristen, terwijl er echt wel veel te zien is.
In...