Iran - Plaatsen en mijmeringen

Iran Bert Uyttenbroeck

In een hoek van de bazar van Shiraz stoot ik op een verlaten herstelplaats voor fietsen. De mode van de citybike annex coffeebar is hier duidelijk nog niet overgewaaid.

Masooleh is een bijzonder dorp dat tegen de stijle heuvel is opgebouwd. Het dak van het ene huis, vormt het terras voor het andere. Het is een van de meest toeristische dorpen van Iran geworden. Wat spijtig is.

Wat zeldzaam is in Europa, is soms overvloedig aanwezig in Iran. Kruiden zo bijvoorbeeld. Het omgekeerde is dikwijls ook erg waar.

13 seconden. Zolang moet je de sluitertijd instellen van je fototoestel om de woestijn bij nacht te fotograferen. Iran is een land rijk aan landschappen. Bergen, stranden, zandwoestijn, steenwoestijn, oases. Elk heeft zijn eigen snelheid.

Yazd bijvoorbeeld. Daar sluiten de winkels gans het jaar door tussen 1300 en 1600 uur. In de zomer flirt het kwik er over de middag met de 50°C. De ochtend begin er met de roep voor het ochtendgebed. 0530 uur. Ik haast me uit mijn bed en verwacht een kleine menigte bij de centrale moskee. Behalve de muezzin en mijzelf, verschijnt er niemand. Naar het einde van de azan toe komt hij uit zijn bureau, maar blijft zingen. Ik film zijn improvisatie, en volg hem dan in de, nog steeds vreemdstille, moskee.

Het oude dorp van Kharanak dateert nog van voor intrede van de Islam. De muren van adobe vormen een soort van klein fort. Eventuele indringers zouden zich verliezen in het netwerk, ten prooi aan de moedige verdedigers.
Minder moedig is de muezzin van Kharanak, zo blijkt. Zijn minaret wordt ook wel de ‘bevende’ genoemd. Diegene die zich tot boven zou wagen, zou de minaret kunnen doen ‘trillen’, en ineenstorten. Staat Iran bij ons niet vooral bekend als een hoeksteen van de Islam?

Dit jaar valt de sneeuw overvloedig in januari. Ze volgt me gans mijn reis lang, zelfs tot in Shiraz. Het oudste airco systeem ter wereld vind je echter in Yazd. De ‘windtorens’ lopen onder alle oude gebouwen van de stad door. De koude lucht komt erdoor naar beneden, en wordt er nog eens afgekoeld door een waterbassin op de bodem. De huizen worden er heerlijk koel door. In de zomer.

De karavanserai duiden de oude zijderoute. Handelaars kwamer er uitrusten, hun dieren drenken en deals sluiten. De kamelen zijn er nog. Ze knipperen met hun ogen als vrachtwagens volgeladen met goederen en mineralen stofwolken opwerpen op de weg van het heden.

 

Tekst en foto’s : Nicolas Pernot – Fotograaf en nomadisch wereldburger

 

Ook interessant?



Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Jordanië - Een Hasjemitisch koninkrijk

Jordanië    2023   Sophie Taelman

• 10-daagse onderdompeling in Arabische exotiek
• Ruïnes, verloren steden en op thee bij bedoeïenen
• Wandelen of fietsen door wadi’s en woestijnen
 

In het hart van het Midden-Oosten keer je terug naar de wortels van onze geschiedenis: langs kasteelruïnes en forten van de kruisvaarders naar de Heilige berg. Het groene en heuvelachtige noorden herbergt één van de best bewaarde Romeinse sites in...

Dubai - Four Seasons at Jumeirah Beach

Emiraten    2019

Wie er dit najaar nog op uit wil trekken, maar nog niet weet waarheen: Four Seasons Jumeirah Beach in Dubai - één van onze favoriete hotels in het Midden-Oosten- biedt een tijdelijke maar zeer interessante promo aan voor het najaar, waaronder de herfstvakantie.

Het hotel geniet een bevoorrechte ligging aan het strand van Jumeirah, op slechts een kwartiertje van Downtown Dubai...

Dubai - Bvlgari Resort, een juweel van een hotel

Emiraten    2018   Jozefien Heyse

We brachtten eerder dit jaar een bezoek aan Bvlgari Dubai, volgens ons het absolute kroonjuweel van het ganse Arabische schiereiland. Met een ligging op een kunstmatig aangelegd stuk land in de vorm van een zeepaardje – Jumeirah Bay, een eigen yacht club met plaats voor 50 boten, zicht op de Arabische Golf aan de ene kant, en de skyline van...

close
close