Oezbekistan - Zijde

Bert Uyttenbroeck

Wat hebben de paarden van Oezbekistan te maken met de zijde van China? Zonder het sterke Oezbeekse paardenras zou de zachte Chinese stof misschien nog eeuwenlang een goed bewaard geheim gebleven zijn voor de buitenwereld. De bal ging meer dan 2000 jaar geleden aan het rollen toen de Chinese keizer Wu één van zijn generaals naar Centraal-Azië op ontdekkingstocht stuurde.

De man kwam terug met paarden uit de Ferghana-vallei, nu Uzbeeks grondgebied. Krachtige paarden, die had de keizer nodig voor zijn leger. In een mum van tijd bracht hij het hele gebied tussen China en de Ferghana-vallei onder zijn controle. Het was het begin van een handelsroute, die een Duitse baron in de 19de eeuw de naam “Zijderoute” gaf. De zijdeproductie is meegereisd. Vandaag vinden we in de Ferghana-vallei nog altijd kleine zijdefabriekjes.

De vrouwelijke vlinders worden er bevrucht door mannetjes, en leggen maar liefst 500 eitjes die na enkele weken veranderen in rupsen. Die krijgen de blaadjes van de moerbei-boom te eten. Zorgvuldig gewassen en gekeurd, want de rupsen zijn waardevolle beestjes. Het duurt dan niet lang voor de rupsen beginnen te spinnen; ze persen draden van sap uit en een soort van lijm die de boel bij mekaar houdt. Dat is dan de cocon waarin ze zich normaal ontpoppen tot vlinder. Maar de kwekers zijn hen te snel af. De rups mag geen vlinder worden, want die zou de cocon doorboren en onbruikbaar maken. Dus houden ze de cocon in hete waterdampen om de rupsen te doden. Daarna wordt de cocon in warm water geweekt zodat de draden loskomen. Elke cocon levert een ragfijn draadje van 1 kilometer lang! Dat is de zijdedraad.

Daar gaan de Oezbeken dan mee aan de slag om hun wereldvermaarde zijden tapijten te maken. Handgeknoopt en van hoogstaande kwaliteit.
 

Ook interessant?



Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Venetië - Kunst en architectuur in de mooiste stad van Italië

    2024   Sophie Taelman

• Biënnale Arte 2024 met gespecialiseerde kunstgids
• Venetië beleven vanaf het water
• (Her)ontdekking van klassieke hoogtepunten  
 

Venetië… een drijvende stad gebouwd in een lagune met 150 kanalen, 100 pleinen en wel 400 bruggen. Hier kom je naartoe voor de romantiek, de mooie bezienswaardigheden, maar ook de architectuur & kunst.  
 

De Biënnale van Venetië is een vaste tweejaarlijkse afspraak voor elke liefhebber van hedendaagse kunst....

Turkije - De smaak van Istanbul en de Egeïsche kust

    2024

• Historisch & hedendaags Istanbul 
• Varen langs de Bosporus en de Egeïsche Kust
• Trendy beach clubs 
• Culinaire ontdekking  


Eeuwenlang vormde Turkije, waar Europa Azië raakt, een smeltkroes van culturen. Als arena waar architectuur, religie, keuken en kunst zich vermengen in het dagelijks leven; biedt het land haar gasten een dynamische symbiose van oud en nieuw. 

 

Je start jouw reis in Istanbul, een stad die weet...

Turkije - Cappadocië en de schatten van Mesopotamië

    2024   Julie Rausenberger

• Natuurwonderen
• Authentieke steden vol geschiedenis
• Culinaire tradities


Turkije, doordrenkt van geschiedenis en gezegend met een overvloed aan natuurlijke schoonheid, biedt meer dan all-inclusive resortvakanties. Je reis begint in Cappadocië, terecht Turkije’s paradepaardje! Je vindt er surrealistische rotsformaties en eeuwenoude grotwoningen. Je reist verder naar Zuidoost-Turkije. In sommige plaatsen tref je opvallend weinig andere toeristen, terwijl er echt wel veel te zien is. 


In...

close
close