Uyuni - Zout, zout en nog eens zout (en een beetje wijn)

Xavier Dejans

Uyuni, een gekende naam in Bolivië, maar laat het dan wel om de gelijknamige zoutvlakte zijn.  De kleine stad Uyuni stelt helemaal niets voor.  Maar daar zijn we ook niet voor gekomen, we laten het volledig links liggen en gaan meteen door naar ons zouthotel.  Dit is zeer letterlijk te nemen: bijna alles in het hotel is gemaakt van zoutblokken: muren, zitbanken en salontafels in de lobby, bedden,…  enkel in het restaurant vinden we, omwille van comfort en gemak, ‘gewone’ tafels en stoelen.

Alle grondstoffen komen uit de onmiddellijke omgeving: de Salar de Uyuni.  En daar gaan we dan ook meteen heen.  Een stralend witte 4x4 pikt ons op; even later stuurt de zeer ervaren chauffeur ons met een gezwind tempo naar de voet van de vulkaan Tunupa die met zijn 5321 meter boven de zoutvlakte uit troont.  Vanop de flanken hebben we een adembenemend zicht over de witte vlakte van dik 10 000 km² (inderdaad, ca. een derde van België).  Onze gids neemt ons mee naar een grot waar enkele mummies herinneren aan de oude beschavingen die hier al eeuwen en eeuwen wonen.  Voor de echte avonturiers: de top van de vulkaan is bereikbaar voor ervaren alpinisten.

Terug beneden (alhoewel dit ook relatief is, gezien de hoogte van bijna 3 700 meter) stappen we over het zout naar de kleine Incahuasi-heuvel, als het ware een eiland in de witte zoutzee.  Honderden eeuwenoude cactussen geven deze plek een bijzonder karakter, vizcachas (knaagdieren) huppen rond en zorgen voor animo.  We zijn hier echter niet alleen, zowat elke bezoeker komt hierheen.  Dan maar snel terug naar rustiger oorden. 

We komen een publieke bus tegen die zich in een zwakke plek in de zoutkorst heeft vastgereden.  Een regelmatig weerkerend probleem met bussen, vooral daar waar onder de zoutkorst warm water opborrelt, volgens onze chauffeur.  Wij moeten ons geen zorgen maken met onze wagen, verzekert hij ons.  Ik geloof hem, hij heeft ervaring zat.  Onderweg houden we nog halt bij een plek waar lokale zoutwerkers zout en zoutblokken winnen.  We krijgen de werkwijze te zien, hard werk met beperkte middelen in zeer onherbergzame omstandigheden.  Een bezoek aan een zoutatelier, waar het zout gewassen en behendig verpakt wordt, mag ook niet ontbreken.

Aan het eind van de dag parkeert de chauffeur onze 4x4 en we stappen uit.  Een tafeltje wordt gedekt, het is tijd voor het aperitief.  Kleine versnaperingen en een fles Boliviaanse wijn worden bovengehaald.  We moeten het toegeven: er zijn verrassend goede Boliviaanse wijnen ,uit het zuiden van het land, en deze is er zeker een van.  Hij doet sterk denken aan de stevige Argentijnse wijnen, wat niet verwonderlijk is, gezien de zeer gelijkaardige klimatologische omstandigheden.  Terwijl we ons te goed doen aan al dit lekkers, speelt zich in de lucht een fantastisch schouwspel af.  De ondergaande zon kleurt de hemel prachtig goudkleurig, het fijne laagje water op het zoutoppervlak zorgt voor weergaloze weerspiegelingen.  Dit is het topmoment van de dag voor fotografen.

Afsluiten doen we in een van de beste restaurants in de zeer wijde omgeving, volgens velen zelfs een van beste van het land.  In de keuken een zeer ervaren chef, bijgestaan door studenten/stagiairs van een koksschool.  De gerechten zijn inderdaad voortreffelijk, nooit gedacht dat aardappelpuree me ooit tranen in de ogen zou bezorgen.  Het was geraffineerde puree, welteverstaan…

Uyuni en de zoutvlakte zijn ideaal in combinatie met een bezoek aan Potosí en Sucre en de woestijnen en lagunes in het zuidwesten.

 

Ook interessant?



Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Ethiopië - Het zuiden, een verrassing voor de reiziger

    2017   Bert Uyttenbroeck

Het zuiden van Ethiopië is een onbedorven stukje van de aarde met groene bergen en heuvels, prachtige meren, rivieren en watervallen, hete bronnen, wilde koffie, savanne en woestijn. Er zijn diverse Nationale Parken waar een zeer grote variëteit aan vogels en zoogdieren leven. In dit afwisselende landschap leven zo'n 45 verschillende volkeren, ieder met hun eigen taal en cultuur. Zuid-Ethiopië...

Nieuw-Zeeland - Hollyford track

    2017

De spectaculaire en afgelegen Hollyford Valley is gelegen in het Fiordland National Park op het Zuidereiland. Het Fiordland National Park is het grootste nationale park van Nieuw-Zeeland. Naast een overweldigende wildernis herbergt deze vallei een rijke geschiedenis.

Gedurende 3 dagen ga je op pad met een kleine groep en een ervaren lokale gids die je laat kennismaken met de diversiteit van...

Zuid-Afrika - 16-daagse winter escape

    2017   Valerie Van de Peer

• 16-daagse reis langs afwisselende landschappen
• Heerlijke winter escape
• Klemtoon op natuur en culinair genieten


De wereld in één land, hoe divers kan 1 land zijn. Een overvloed aan nationale parken en wildlife, verbluffende uitzichten en een heerlijke culinair aanbod maken Zuid-Afrika tot de perfecte vakantiebestemming.  In onze winter geniet je er van lekker lange en zonnige dagen.


Dag 1/ Brussel –...

close
close