Uganda - Kidepo NP: Uganda's hoogtepunt

Wiet Proesmans

Eerst ben ik wat benomen door de hippe, vrouwelijke pilote Suzanne die ons met een grote zonnebril en nog grotere smile staat op te wachten op de tarmac in Entebbe. Of we haar willen volgen, want we kunnen onmiddellijk doorvliegen? En of er nog iemand de ‘restroom’ wenst te gebruiken voor we naar het noorden afreizen. Een brede glimlach wordt met een brede glimlach beantwoord.

Maar terwijl Suzanne onverstaanbaar plagerig met haar copiloot door de microfoon kwettert, geniet ik van schitterende groene landschap daar beneden. De route kan ik volgen op de kaart én op de boordinstrumenten vlak voor mij. De Victoria Nijl oversteken, en daarna de grote meren van Centraal Uganda … het heeft iets magisch. Wanneer we scherp naar het oosten afbuigen, en onder ons rotsige bergen zien passeren, ontvouwt zich voor ons de immens grote vlakte van het Kidepo National Park. 

Kidepo National Park nestelt zich in het drielandenpunt tussen Kenia, Zuid-Soedan en Uganda. De vlakte van 1.442km² wordt begrensd door bergtoppen van wel 2.749m hoog. Terwijl het grootste gedeelte van het park in Zuid-Soedan ligt, is het toch vooral de Ugandan Wildlife Authority die hier schitterend werk verricht. Kidepo werd in 2013 door CNN Traveller uitgeroepen tot 3de beste park in Afrika. Voor een land als Uganda, dat toch niet echt bekend staat als safari bestemming, een ongelooflijke, maar verdiende eer.

Vreemd genoeg kennen weinigen deze schitterende vlakte, weg van alle toeristische plaatsen. Martina en John, een expat familie uit New York die ik bij het middageten tref, hoorden pas na 1 jaar in Uganda over Kidepo. En dat terwijl deze plek voor mij het hoogtepunt van mijn Uganda reis zal worden. Onvergetelijke gorilla en chimpansee ontmoetingen, fenomenale landschappen en zovele lieve mensen, ten spijt. Wat maakt Kidepo dan zo bijzonder? Daar is heel moeilijk de vinger op te leggen. Misschien is het wel de desolaatheid van deze plaats? Of de nabijgelegen grenzen? De veelheid van landschapsvormen en het rijke dierenleven is hier buitengewoon. Het maakt je als mens terug klein.

Is Uganda al niet erg toeristich, Kidepo NP is weg van alle betreden paden. Idi Amin bouwde hier ooit wel een hotel, , maar gelukkig werd het nooit afgewerkt. Dat kan niet worden gezegd van de Apoka Lodge. De lodge, gerund door onze lokale partner in Uganda, bestaat ondertussen 18 jaar. 8 bungalows, open terrein over een ‘koppie’, ’s nachts met de nodige bewaking tegen loslopend wild, heerlijke maaltijden, persoonlijke staf, top natuurgidsen. Geen franjes, gewoon heel erg goed.

Dieren liefhebbers zullen in Kidepo hun hart ophalen. Grote kuddes van 40 tot 50 olifanten, met heel veel nieuwe kalfjes, trekken gestadig door de groene vlakte. Elk jaar, wanneer ze terugkeren uit Zuid-Soedan, waar de olifanten worden beschoten en opgejaagd voor hun ivoren tanden, duurt het weken eer ze terug rustig worden. Nu in april, is daar weinig van te merken. Het is een grote familievreugd. Tijdens de safaris per 4x4 geraak ik er niet op uitgekeken.

Maar liefst van al trek ik op walking safari, enkel begeleid van mijn verrekijker, natuurgids Dennis en een gewapende ranger. Onderweg worden we begroet door enkele Rotshild giraffen op ochtendwandeling. Eenmaal alleen in het hoge gras, vertelt Dennis hoe hij ooit door een Kaapse buffel op de hoorns werd genomen. Gelukkig gaat de grote kudde wat verderop op de loop van zodra ze ons in de neus krijgen. Hartebeesten snellen gekke bokkesprongen makend voor ons uit, een haas springt plots vanuit het niets omhoog. We zoeken onder meerdere termietenheuvel, maar mijn geliefde pangolin krijg ik niet te zien. Bijna ben ik teleurgesteld, maar dan trekt een minieme beweging in het hoge gras onze aandacht. Dennis beduidt met de ene hand om stil te staan, met de andere wijst hij recht voor zich uit. Een eenzame jachtluipaard zit lang naar ons te kijken, en sluipt dan sneller dan je kan denken, soms even stoppend om over zijn schouder te kijken, over de heuvelkam weg. Weer een oribi die morgen het daglicht nog zal zien.

Grote kuddes olifanten, immense kuddes Kaapse buffels, gazelles in alle maten en kleuren, luipaarden, jakhalzen, gespotte hyena’s, zebra’s, wrattenzwijnen, giraffen, 475 vogelsoorten, waarvan enkele heel mooie endemisch … de savanne leeft. Ik heb de tel niet bijgehouden. Ik weet alleen dat ik nog eens terug moet komen om de struisvogels, verder noordwaarts, te bezoeken.

Opeens is het tijd voor een sundowner. Dennis weet wel een geschikte plaats, met een prachtig zicht op de vlakte beneden. De dag kan niet meer stuk. Zo’n 50 meter achter ons brult een leeuw plots zijn instemming. Het hart in ons lijf springt op, ik draai me om… op armlengte afstand strekt een ruige manenkop zich uit, en glijdt dan geruisloos van de warme rots waarop hij lag.

Beste reistijd
Uganda kan je het ganse jaar door bereizen. Van december tot maart is het de eerste droge periode. Kidepo NP is dan dor en geel, de olifanten en grote kuddes buffels trekken dan naar Zuid-Soedan, maar het dierenleven concentreert zich rond het water en is dus makkelijker waar te nemen. In april en mei staat alles mooi groen én is het gras nog relatief laag. Soms kom je vast te zitten doordat kleine riviertjes ondoorwaadbaar zijn, het wild is ook wel meer verspreid. Van juni tot september is het een goede 2de reisperiode.. November is de 2de regenperiode. In beide regenperiodes zijn er speciale kortingen te verkrijgen.

 

Ook interessant?Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Dubai - Bvlgari Resort, een juweel van een hotel

    2018   Jozefien Heyse

We brachtten eerder dit jaar een bezoek aan Bvlgari Dubai, volgens ons het absolute kroonjuweel van het ganse Arabische schiereiland. Met een ligging op een kunstmatig aangelegd stuk land in de vorm van een zeepaardje – Jumeirah Bay, een eigen yacht club met plaats voor 50 boten, zicht op de Arabische Golf aan de ene kant, en de skyline van...

Brazilië - Hip strand hotel in Trancoso

    2018

Het vissersplaatsje Trancoso werd in de jaren ’70 ontdekt door hippies en surfers. Pas na de aanleg van de snelweg naar de stad Porto Seguro, in de jaren ’90, werd Trancoso ook populair bij hippe Brazilianen en internationale jetsetters. Een hippie-chic dorp gelegen op een klif, met de Quadrado als centraal levendig plein en een romantisch wit kerkje, je begrijpt al snel...

Roemenië - Verrassend uniek

    2018   Aline Temmerman-Uyttenbroeck

Boekarest imponeert met zijn gigantisch Ceausescu paleis en charmeert met zijn oude centrum en levendige uitgaansbuurt. Tegelijk is het ook het perfecte startpunt voor een verrassende verkenning van het binnenland.

De hoge Karpaten, de habitat van een groot aantal bruine beren, scheiden het oostelijke deel van Roemenië van Transsylvanië.  Een rondrit door deze prachtige streek, is een reis terug in de...

close
close