Israël - Jeruzalem vaut le voyage

Bert Uyttenbroeck

Israël speelt een cruciale en centrale rol in de geopolitieke situatie van de wereld vandaag. Daarnaast is het een land met een bijzonder rijke culturele geschiedenis, terwijl het ook op het vlak van hedendaagse kunsten een voortrekkersrol vervult. Redenen te over voor ons om Het Heilig Land na zo veel jaren nog eens opnieuw te bezoeken.

 

Van onze reis blijft Jeruzalem ons misschien nog het beste bij. Deze mythische stad vol mystiek laat niemand onberoerd. Elke grote monotheïstische wereldgodsdienst vindt er zijn oorsprong. Jeruzalem is dan ook een lappendeken van heilige plaatsen, letterlijk door elkaar en met elkaar vervlochten. Al komt ze dikwijls negatief in het nieuws, net zoals België geen ‘failed state’ is, is Jeruzalem geen explosieve stad. Zoals overal waar gepassioneerde mensen met een andere opvatting samenleven, zijn er de gebruikelijke wrijvingen, maar onveilig voelen we ons op geen enkel ogenblik.

 

De ‘Western  Wall’, bij ons bekend als de Klaagmuur, is één van de overblijvende muren van de 2de tempel, een belangrijk Joods heiligdom. Voor mannen en vrouwen is er een apart onderdeel. In het overdekte deel voor de mannen kijk ik mijn ogen uit. Er wordt gebeden en hevig hevig gediscuteerd over de Thora en de Talmoed. Onze gids Adi vertelt me dat twee mannen met een lange baard, uitvoerig discussiëren over hoe men vandaag mensen thuis ontvangt voor een diner of feest. Wat zegt de Thora hierover en hoe moeten we dat toepassen.

 

In Jeruzalem is de Sabbat een hele ervaring. In ons hotel zijn er liften die op elke verdieping stoppen, de toaster bij het ontbijt doet het niet (gelukkig is er nog genoeg ander lekkers), maar bovenal … vrijdagavond bij de Klaagmuur danst de menigte.

 

Net boven die Klaagmuur vind je de Tempelberg met de Gouden Rotskoepel en de Al Aqsa Moskee. De Via Dolorosa met als hoogtepunt – de 14de statie en tevens eindpunt - de Heilige Grafkerk. Aan het einde van de dag duizelt je hoofd van zoveel heiligheid. Toch kan het nog straffer. Op Mount Zion zijn drie godsdiensten in één gebouw verenigd: het graf van David, de plaats waar het Laatste Avondmaal plaatsvond en de minaret van de moskee.

 

Enkel in de fantastische, onvergelijkbare keuken van het midden oosten die je hier vindt is de mix van culturen helemaal geslaagd. Ahmed, uitbater van het fijne restaurant waar we onze lunch genieten, lacht dat zijn Falafel geen onderscheid maakt of God Allah of Jahweh wordt genoemd, als hij maar wordt geprezen!

 

Een absolute ‘vaut le voyage’ is het Israël Museum. De collectie op zich is indrukwekkend, maar de ‘Dode Zeerollen’ zijn echt niet te missen. Ze werden door schaapherders gevonden in Qumran, aan de oevers van de Dode Zee, en vormen een collectie van meer dan 900 documenten in het Hebreeuws, Aramees en Grieks, daterend van 250 v.Chr. tot 50 n.Chr. Een deel van de rollen wordt nog bestudeerd, en enkele staan tentoongesteld in het museum. Na WOII schonken een aantal bevriende staten (Italië, Suriname, Duitsland en India) een synagoge aan Israël. Deze volledige synagogen staan hier opgesteld, elk met hun eigenheid en charme. Echt ongelooflijk!

 

In de namiddag brengen we een te kort bezoek aan de Geboortekerk van Bethlehem. Die wordt momenteel gerestaureerd, en zal pas terug helemaal in al zijn glorie open gaan in 2017. De te kleine deur maakt iedereen nederig!

 

Op een heel andere manier doet Yad Vashem dat ook. Als holocaust museum is een bezoek misschien wel het meest indrukkend aan een reis door Israël. Het verandert je als mens, pakt je letterlijk in je ‘zijn’.

 

Een bezoek aan Jeruzalem zet onze Westerse waarheden in een ander daglicht. En toch, wanneer we de dag na Yad Vashem Palestina binnenrijden langs zoveel checkpoints, een metershoge muur en dreigende uitkijktorens, weet ik even niet waar ik het heb. Volgens Adi  went een mens ook aan die realiteit, maar voor mijzelf durf ik te hopen dat dat nooit zal gebeuren.

 

Ook interessant?Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Marokko - Avontuur op de moto

    2018   Thomas Stinglhamber

Marokko staat bekend om zijn warme inwoners, zijn prachtige keizerlijke steden en zijn authentieke karakter. Voor motorrijders en avontuurzoekers staat het land ook bekend om de geweldige landschappen in het zuiden, een droomspeeltuin op slechts enkele uren vliegen van België!

Bij aankomst in Agadir leren we het lokale team kennen - onze motorgidsen, en – erg belangrijk -  de monteur die...

Zweden - Avontuurlijk Lapland

    2018

• Laat je verwennen in een Zweedse sauna
• Op uitstap met een privé ijsbreker
• Bestuur een slede met husky’s
• Overnacht in het unieke Treehotel


Dag 1/ Vlucht naar Lulea
Rechtstreekse vlucht van Brussel naar Stockholm, en aansluitend naar Lulea in Zweeds Lapland. Je verblijft hier drie nachten in een supertoffe lodge, van waaruit dagelijks je privé activiteiten worden georganiseerd.


Dag 2/ Zweeds Lapland
Vandaag...

Baltische Staten - Unieke citytrips, ongerepte natuur

    2017   Truus Van Kelst

Estland, Letland en Litouwen zijn ongemeen boeiende landen voor liefhebbers van cultuur, geschiedenis maar ook natuur.  Lange tijd werden ze bezet door de Duitse Teutoonse ridders, later dan weer aangesloten bij de Sovjet-Unie. Nog maar sinds kort keerden ze terug naar Europa. 

De drie hoofdsteden van deze Baltische staten, zoals ze gemeenlijk worden genoemd, hebben een prachtige historische binnenstad. In Riga en Tallinn wordt...

close
close