Israël - Jeruzalem vaut le voyage

Bert Uyttenbroeck

Israël speelt een cruciale en centrale rol in de geopolitieke situatie van de wereld vandaag. Daarnaast is het een land met een bijzonder rijke culturele geschiedenis, terwijl het ook op het vlak van hedendaagse kunsten een voortrekkersrol vervult. Redenen te over voor ons om Het Heilig Land na zo veel jaren nog eens opnieuw te bezoeken.

 

Van onze reis blijft Jeruzalem ons misschien nog het beste bij. Deze mythische stad vol mystiek laat niemand onberoerd. Elke grote monotheïstische wereldgodsdienst vindt er zijn oorsprong. Jeruzalem is dan ook een lappendeken van heilige plaatsen, letterlijk door elkaar en met elkaar vervlochten. Al komt ze dikwijls negatief in het nieuws, net zoals België geen ‘failed state’ is, is Jeruzalem geen explosieve stad. Zoals overal waar gepassioneerde mensen met een andere opvatting samenleven, zijn er de gebruikelijke wrijvingen, maar onveilig voelen we ons op geen enkel ogenblik.

 

De ‘Western  Wall’, bij ons bekend als de Klaagmuur, is één van de overblijvende muren van de 2de tempel, een belangrijk Joods heiligdom. Voor mannen en vrouwen is er een apart onderdeel. In het overdekte deel voor de mannen kijk ik mijn ogen uit. Er wordt gebeden en hevig hevig gediscuteerd over de Thora en de Talmoed. Onze gids Adi vertelt me dat twee mannen met een lange baard, uitvoerig discussiëren over hoe men vandaag mensen thuis ontvangt voor een diner of feest. Wat zegt de Thora hierover en hoe moeten we dat toepassen.

 

In Jeruzalem is de Sabbat een hele ervaring. In ons hotel zijn er liften die op elke verdieping stoppen, de toaster bij het ontbijt doet het niet (gelukkig is er nog genoeg ander lekkers), maar bovenal … vrijdagavond bij de Klaagmuur danst de menigte.

 

Net boven die Klaagmuur vind je de Tempelberg met de Gouden Rotskoepel en de Al Aqsa Moskee. De Via Dolorosa met als hoogtepunt – de 14de statie en tevens eindpunt - de Heilige Grafkerk. Aan het einde van de dag duizelt je hoofd van zoveel heiligheid. Toch kan het nog straffer. Op Mount Zion zijn drie godsdiensten in één gebouw verenigd: het graf van David, de plaats waar het Laatste Avondmaal plaatsvond en de minaret van de moskee.

 

Enkel in de fantastische, onvergelijkbare keuken van het midden oosten die je hier vindt is de mix van culturen helemaal geslaagd. Ahmed, uitbater van het fijne restaurant waar we onze lunch genieten, lacht dat zijn Falafel geen onderscheid maakt of God Allah of Jahweh wordt genoemd, als hij maar wordt geprezen!

 

Een absolute ‘vaut le voyage’ is het Israël Museum. De collectie op zich is indrukwekkend, maar de ‘Dode Zeerollen’ zijn echt niet te missen. Ze werden door schaapherders gevonden in Qumran, aan de oevers van de Dode Zee, en vormen een collectie van meer dan 900 documenten in het Hebreeuws, Aramees en Grieks, daterend van 250 v.Chr. tot 50 n.Chr. Een deel van de rollen wordt nog bestudeerd, en enkele staan tentoongesteld in het museum. Na WOII schonken een aantal bevriende staten (Italië, Suriname, Duitsland en India) een synagoge aan Israël. Deze volledige synagogen staan hier opgesteld, elk met hun eigenheid en charme. Echt ongelooflijk!

 

In de namiddag brengen we een te kort bezoek aan de Geboortekerk van Bethlehem. Die wordt momenteel gerestaureerd, en zal pas terug helemaal in al zijn glorie open gaan in 2017. De te kleine deur maakt iedereen nederig!

 

Op een heel andere manier doet Yad Vashem dat ook. Als holocaust museum is een bezoek misschien wel het meest indrukkend aan een reis door Israël. Het verandert je als mens, pakt je letterlijk in je ‘zijn’.

 

Een bezoek aan Jeruzalem zet onze Westerse waarheden in een ander daglicht. En toch, wanneer we de dag na Yad Vashem Palestina binnenrijden langs zoveel checkpoints, een metershoge muur en dreigende uitkijktorens, weet ik even niet waar ik het heb. Volgens Adi  went een mens ook aan die realiteit, maar voor mijzelf durf ik te hopen dat dat nooit zal gebeuren.

 

Ook interessant?Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Australië - Maria Island Walk

    2017   Fabienne Mareel

Net  buiten de oostkust van Tasmanië ligt het mooie Maria Island.  Dit spectaculaire eiland ademt niet alleen rust, het is bovendien uniek door de combinatie van haar natuurlijke schoonheid en zeldzame fauna en flora. Naast deze spectaculaire landschappen maak je ook kennis met talrijke getuigenissen uit de geschiedenis door o.a. het bezoek aan de historische nederzetting Darlington.

Vier dagen lang wandel...

India - Glamping op het Hornbill Festival van Nagaland

    2017

In het Noordoosten van het continent India, grenzend aan Myanmar, ligt het mythische land van de Naga. Tussen eind november en midden december komen de 16 stammen van deze ooit beruchte krijgers samen om elkaar in vrede te ontmoeten. En om feest te vieren.

Het Hornbill Festival is een ideale gelegenheid om de geschiedenis, het heden en de rijke cultuur van...

Japan - Koken onder een rieten dak

    2017   Wiet Proesmans

Een reis naar Japan is per definitie een culinaire belevenis. De toewijding waarmee een ‘simpele’ noedelsoep wordt bereid, is een belevenis. De schijnbare eenvoud van een op houtskool gegrilde shitake paddenstoel zal je bijblijven. Het meesterschap van de Japanse chefs wordt van generatie op generatie doorgegeven, en is ongeëvenaard.

Ook zelf koken is een heerlijke belevenis. Ten oosten van Nara restaureerde...

close
close