Israël - Jeruzalem vaut le voyage

Bert Uyttenbroeck

Israël speelt een cruciale en centrale rol in de geopolitieke situatie van de wereld vandaag. Daarnaast is het een land met een bijzonder rijke culturele geschiedenis, terwijl het ook op het vlak van hedendaagse kunsten een voortrekkersrol vervult. Redenen te over voor ons om Het Heilig Land na zo veel jaren nog eens opnieuw te bezoeken.

 

Van onze reis blijft Jeruzalem ons misschien nog het beste bij. Deze mythische stad vol mystiek laat niemand onberoerd. Elke grote monotheïstische wereldgodsdienst vindt er zijn oorsprong. Jeruzalem is dan ook een lappendeken van heilige plaatsen, letterlijk door elkaar en met elkaar vervlochten. Al komt ze dikwijls negatief in het nieuws, net zoals België geen ‘failed state’ is, is Jeruzalem geen explosieve stad. Zoals overal waar gepassioneerde mensen met een andere opvatting samenleven, zijn er de gebruikelijke wrijvingen, maar onveilig voelen we ons op geen enkel ogenblik.

 

De ‘Western  Wall’, bij ons bekend als de Klaagmuur, is één van de overblijvende muren van de 2de tempel, een belangrijk Joods heiligdom. Voor mannen en vrouwen is er een apart onderdeel. In het overdekte deel voor de mannen kijk ik mijn ogen uit. Er wordt gebeden en hevig hevig gediscuteerd over de Thora en de Talmoed. Onze gids Adi vertelt me dat twee mannen met een lange baard, uitvoerig discussiëren over hoe men vandaag mensen thuis ontvangt voor een diner of feest. Wat zegt de Thora hierover en hoe moeten we dat toepassen.

 

In Jeruzalem is de Sabbat een hele ervaring. In ons hotel zijn er liften die op elke verdieping stoppen, de toaster bij het ontbijt doet het niet (gelukkig is er nog genoeg ander lekkers), maar bovenal … vrijdagavond bij de Klaagmuur danst de menigte.

 

Net boven die Klaagmuur vind je de Tempelberg met de Gouden Rotskoepel en de Al Aqsa Moskee. De Via Dolorosa met als hoogtepunt – de 14de statie en tevens eindpunt - de Heilige Grafkerk. Aan het einde van de dag duizelt je hoofd van zoveel heiligheid. Toch kan het nog straffer. Op Mount Zion zijn drie godsdiensten in één gebouw verenigd: het graf van David, de plaats waar het Laatste Avondmaal plaatsvond en de minaret van de moskee.

 

Enkel in de fantastische, onvergelijkbare keuken van het midden oosten die je hier vindt is de mix van culturen helemaal geslaagd. Ahmed, uitbater van het fijne restaurant waar we onze lunch genieten, lacht dat zijn Falafel geen onderscheid maakt of God Allah of Jahweh wordt genoemd, als hij maar wordt geprezen!

 

Een absolute ‘vaut le voyage’ is het Israël Museum. De collectie op zich is indrukwekkend, maar de ‘Dode Zeerollen’ zijn echt niet te missen. Ze werden door schaapherders gevonden in Qumran, aan de oevers van de Dode Zee, en vormen een collectie van meer dan 900 documenten in het Hebreeuws, Aramees en Grieks, daterend van 250 v.Chr. tot 50 n.Chr. Een deel van de rollen wordt nog bestudeerd, en enkele staan tentoongesteld in het museum. Na WOII schonken een aantal bevriende staten (Italië, Suriname, Duitsland en India) een synagoge aan Israël. Deze volledige synagogen staan hier opgesteld, elk met hun eigenheid en charme. Echt ongelooflijk!

 

In de namiddag brengen we een te kort bezoek aan de Geboortekerk van Bethlehem. Die wordt momenteel gerestaureerd, en zal pas terug helemaal in al zijn glorie open gaan in 2017. De te kleine deur maakt iedereen nederig!

 

Op een heel andere manier doet Yad Vashem dat ook. Als holocaust museum is een bezoek misschien wel het meest indrukkend aan een reis door Israël. Het verandert je als mens, pakt je letterlijk in je ‘zijn’.

 

Een bezoek aan Jeruzalem zet onze Westerse waarheden in een ander daglicht. En toch, wanneer we de dag na Yad Vashem Palestina binnenrijden langs zoveel checkpoints, een metershoge muur en dreigende uitkijktorens, weet ik even niet waar ik het heb. Volgens Adi  went een mens ook aan die realiteit, maar voor mijzelf durf ik te hopen dat dat nooit zal gebeuren.

 

Ook interessant?Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Ethiopië - Het zuiden, een verrassing voor de reiziger

    2017   Bert Uyttenbroeck

Het zuiden van Ethiopië is een onbedorven stukje van de aarde met groene bergen en heuvels, prachtige meren, rivieren en watervallen, hete bronnen, wilde koffie, savanne en woestijn. Er zijn diverse Nationale Parken waar een zeer grote variëteit aan vogels en zoogdieren leven. In dit afwisselende landschap leven zo'n 45 verschillende volkeren, ieder met hun eigen taal en cultuur. Zuid-Ethiopië...

Nieuw-Zeeland - Hollyford track

    2017

De spectaculaire en afgelegen Hollyford Valley is gelegen in het Fiordland National Park op het Zuidereiland. Het Fiordland National Park is het grootste nationale park van Nieuw-Zeeland. Naast een overweldigende wildernis herbergt deze vallei een rijke geschiedenis.

Gedurende 3 dagen ga je op pad met een kleine groep en een ervaren lokale gids die je laat kennismaken met de diversiteit van...

Zuid-Afrika - 16-daagse winter escape

    2017   Valerie Van de Peer

• 16-daagse reis langs afwisselende landschappen
• Heerlijke winter escape
• Klemtoon op natuur en culinair genieten


De wereld in één land, hoe divers kan 1 land zijn. Een overvloed aan nationale parken en wildlife, verbluffende uitzichten en een heerlijke culinair aanbod maken Zuid-Afrika tot de perfecte vakantiebestemming.  In onze winter geniet je er van lekker lange en zonnige dagen.


Dag 1/ Brussel –...

close
close