Iran - Art Travel reis 2015, een impressie

Peter L'hoëst

Een groep van 11 met een Vlaamse begeleider/gids, een Iraanse gids (archeoloog & docent Schone Kunsten aan de universiteit van Isfahan), een comfortabele bus met privéchauffeur én begeleider. Tien dagen lang ontvouwde Iran zich in al zijn diversiteit: sjiitische moskeeën, Armeense kathedralen, joodse synagoges, en zoroastrische vuurtempels.

De hoofdstad Teheran vormde met zijn vele musea en artefacten een ideale voorbereiding voor de bezoeken aan de archeologische sites die later volgden. Voor het eerst sinds de revolutie van 1979 toonde het Museum voor Hedendaagse Kunst werken die het depot niet meer verlaten hadden: Monet, Matisse, Van Gogh, Warhol, Bacon, Lichtenstein... Indrukwekkend.

De mooiste parel op deze reis was ongetwijfeld Isfahan. Deze voormalige hoofdstad ademt nog de grandeur van weleer. Vanuit verfijnde paleizen keken notabelen naar het polospel op het majestueuze centrale plein, om even later in een van de prachtig betegelde moskeeën te gaan bidden. Al even kleurrijk waren de verrassend goed bewaarde muurschilderingen in de Armeense Vank-katheraal. Heel uitzonderlijk mochten we ook de eredienst in een synagoge bijwonen. De inwendige mens werd ook niet vergeten, met als favoriet een familierestaurantje waar moeder in de potten roerde. Recepten werden gedeeld, en gerechten vinden nu misschien hun weg naar de Vlaamse tafels.

Op weg naar de woestijnstad Yazd regen de weidse landschappen zich aan elkaar. De schitterende natuur biedt voor trekkers onverwachte mogelijkheden. Wij gingen echter naar de zogenoemde ‘torens der stilte’ waar de zoroasters ooit hun overledenen aan de gieren prijs gaven, een praktijk die vandaag verboden is. Het leven in deze woestijnstad is aangepast aan de hitte: half verzonken huizen, een scala aan windvangers, ijskelders en een enorm netwerk aan duizenden jaar oude ondergrondse kanalen. In een plaatselijk Huis van de Kracht woonden we de laatste avond een traditionele fitness-sessie bij.

Van Yazd ging het  verder zuidwaarts naar Shiraz. Onderweg trokken we naar Pasargade, de door Cyrus de Grote in 550 v.Chr. gestichte residentie. De warmte van het avondlijke Shiraz verwelkomde ons na de eerder frisse begindagen. Het bezoek aan het nabijgelegen Persepolis verliep de volgende dag onder een stralende zon. Voor deze ceremoniële hoofdstad van de Achaemenidische koningen uit 518 v.Chr. passen alleen maar superlatieven. Reusachtige gevleugelde stieren met mensenhoofden, adembenemende zuilen die griffioenen torsen, verfijnde reliëfs, ... In de omgeving lagen ook de hoog in de rotsen uitgehouwen koningsgraven geflankeerd door levensgrote bas-reliëfs.

Het gezellige Shiraz met zijn vele karavaanserails, badhuizen en theehuizen vormde een ideale afsluiter. Safraan, nouga en kruiden werden ingeslagen en verdwenen in de koffers richting Brussel. Tien intense dagen hadden een mooi en snel veranderend Iran laten zien. De contacten met de bevolking waren hartelijk. Wie nog mocht twijfelen: ga Iran ontdekken!

 

Met dank aan Catherine Eechaudt voor de foto's!

 

Ook interessant?Andere artikels die je misschien ook interesseren:

Dubai - Bvlgari Resort, een juweel van een hotel

    2018   Jozefien Heyse

We brachtten eerder dit jaar een bezoek aan Bvlgari Dubai, volgens ons het absolute kroonjuweel van het ganse Arabische schiereiland. Met een ligging op een kunstmatig aangelegd stuk land in de vorm van een zeepaardje – Jumeirah Bay, een eigen yacht club met plaats voor 50 boten, zicht op de Arabische Golf aan de ene kant, en de skyline van...

Brazilië - Hip strand hotel in Trancoso

    2018

Het vissersplaatsje Trancoso werd in de jaren ’70 ontdekt door hippies en surfers. Pas na de aanleg van de snelweg naar de stad Porto Seguro, in de jaren ’90, werd Trancoso ook populair bij hippe Brazilianen en internationale jetsetters. Een hippie-chic dorp gelegen op een klif, met de Quadrado als centraal levendig plein en een romantisch wit kerkje, je begrijpt al snel...

Roemenië - Verrassend uniek

    2018   Aline Temmerman-Uyttenbroeck

Boekarest imponeert met zijn gigantisch Ceausescu paleis en charmeert met zijn oude centrum en levendige uitgaansbuurt. Tegelijk is het ook het perfecte startpunt voor een verrassende verkenning van het binnenland.

De hoge Karpaten, de habitat van een groot aantal bruine beren, scheiden het oostelijke deel van Roemenië van Transsylvanië.  Een rondrit door deze prachtige streek, is een reis terug in de...

close
close